Lägesrapport

Buhu, fortfarande sjuk. Fast jag känner mig bättre. Snorandet har övergått till hosta. Som tur är, är mamma fortfarande här. Det är lyxigt. Jag behöver inte gå upp på nätterna och jag kan duscha ostört. Det är ganska skönt ibland. Idag spöregnar det, men jag ska ändå försöka ta mig ut en liten sväng. Var inne hela dagen igår. Måste få lite frisk luft idag. Kanske blir det lekparken, om det blir lite uppehåll.

Inte igen!

När jag blir förkyld kommer det alltid som en blixt från klar himmel. Och det slår ner med dunder och brak! Jag var på A6 med mamma och Sixten i eftermiddags, först var jag bara liiite, liite snorig. En halvtimme senare dunkar huvudet och näsan är som en öppen kran. Och så är läget fortfarande. Fy fasen vad taskigt jag mår. Den här förkylningen var nog lite jävligare än andra.

Trots detta har vi varit ute och ätit ikväll. Jag, Sixten, mamma, Klas och hans pappa. Mycket på grund av att jag inte kände mig särskilt pepp på matlagning och vi alla var vrålhungriga. Det var gott, trots att jag inte har jättemycket smak. Mätt är jag iallafall, och det var trevligt! Nu är vi hemkomna. Mamma är en ängel och nattar Sixten och jag ska lägga mig i soffan och inte resa mig upp förrän jag är frisk. Nästan iallafall.

Date

Eftersom min mamma är här i helgen passade jag och Klas på att gå ut på date igår kväll. Libanesisk mat och BIO, "Patrik 1,5" blev det. Maten var utsökt och filmen var hur bra som helst! Jag skrattade och grät om vart annat. Men det bästa med kvällen var ändå sällskapet. Åh, vad jag är kär i dig Klas!

Mammi!

Snart kommer min mamma hit! Hon ska bo hos oss i helgen och det ska bli så roligt! Saknar henne massvis nu när hon bor i Stockholm. Fast hon kommer ju ner ganska ofta och jag har bokat resa dit i december. Nu har jag varit på systemet och köpt rödvin som vi ska dricka till hemgjorda hamburgare. Jag vet inte riktigt hur det gick till när jag började föredra rött framför vitt vin. Det är iallafall VP på det, haha.

Imorgon är det höstmarknad i stan. Jag ska kolla på skor och skor och kanske lite annat. Min budget spricker väl som vanligt? What's up with that? Jag som var "Spara" i ett JP-reportage för två år sen?!

Vi har haft en febrig liten pojk här hemma. Som tur var varade det knappt ett dygn, ons-tors. Men han var glödhet, så det var nästan otäckt. Då tvekade jag inte på att ge Alvedon, kändes inte som det var i onödan. Annars ska man ju tydligen passa sig för att ge för mycket Paracetamol till små barn eftersom det har visat sig att det kan leda till astma och andra sjukdomar.  Det slipper vi gärna. Det räcker ju med att jag redan har "taskiga" gener, behöver ju inte höja oddsen ytterliggare.

Nu sitter jag här i mitt nästintill nystädade hem och dricker upp Klas öl medan han är i duschen. Fint det.

Ha en trevlig fredagkväll!

Kalas

Idag har jag och Sixten hos  hans kompis, H eftersom hon fyllde 1 år idag. Det var skojigt! Lagom stort kalas med fem barn och fem mammor. Barnen lekte massvis medan vi åt tårta. H och Sixten har lärt känna varandra genom Öppna förskolan och de blir alltid jätteglada när de träffar varandra och följer efter varandra. Supersött. Jag trodde inte innan att så små barn kunde fästa sig så vid varandra och hitta egna vänner. Det är ju riktigt roligt! Likadant är det med Sixten och Isaac. Men de har ju träffats sen Sixten föddes, så de är ju riktigt tighta vid det här laget.


Tre små vänner

BVC

Jag och Sixten var på 10-månaderskontroll på BVC idag.

9695 gram tung
74,5 cm lång

Jag trodde faktiskt att han skulle ha vuxit mer på de här två månaderna sen vi var där sist. Men han följer sin kurva och då är ju allt som det ska. Sixten fick beröm för att han var då duktig och charmig och kunde allt man "borde" kunna vid hans ålder. Det var ju roligt, men jag hoppas att även barn som inte kan så mycket också får komplimanger. Jag fick också beröm för vår sköterska tyckte att jag har så smarta lösningar på allt, som maten och sömnen. Det kändes bra att få det bekfräftat av någon som ska vara expert på barn.

Nu ska vi inte dit igen förrän han är 1 år och 1 vecka. Då blir det vaccination och läkarkontroll.

Sova sova säng

Igår kväll när jag skulle lägga Sixten sa han inte ett knyst han bara tittade på mig när jag la ner och stoppade om honom. Sedan bökade han runt lite i sängen tills han låg bekvämt och somnade. Jag är så glad över detta! Dessutom sov han helt utomordentligt inatt. Hoppade över käket vid halv två och sov alltså i ett sträck från 20.00-05.30, fick välling och somnade sedan om till 07.30 Lyxigt. Jag vaknade dock vid fyra och undrade varför han inte vaknat. Min kropp är ju inställd på att vakna om nätterna, men jag kan mer än gärna ställa om mig till att få sova mer.

Eftersom han hoppade över att vakna vid halv två har jag inte ammat det här dygnet, vilket börjar kännas lite nu såhär på eftermiddagen. Känner mig som värsta bystdrottningen. Haha. Han får käka lite efter han vaknat från sin eftermiddagslur istället. Tror jag kommer amma tills han är 1 år, som det känns nu.

10 månader

Nu är det bara två månader kvar tills det blir 1-årsbrakkalas! Med risk för att verka tjatig men vart sjutton tar tiden vägen? Min lilla bebis är snarare en liten pojke nu. Mer barn än bebis. Lite läskigt men samtidigt så fruktansvärt roligt!

Sixten är verkligen i en underbar ålder nu. Trots trotsen. Det senaste han lärt sig i veckan är att peka och att klappa händerna. Han är busig som få och har för det mesta ett leende på läpparna och glitter i ögonen. Fjärde tanden är på väg och han är ganska bra på att bitas. Aj.

Han somnar äntligen själv i sin säng om kvällarna och somnar därför om själv när han vaknar till på nätterna, förutom två gånger då han vill käka. Vi tog mod till oss och bestämde att han skulle lära sig somna i sin säng igen (han gjorde ju det så lätt mellan 4-6 månaders ålder). Vi började i onsdags. Gav välling på hans rum och sedan la jag honom i sängen och sa "God natt lilla hjärtat, jag stannar här tills du somnar". Sedan satte jag mig några meter ifrån sängen och läste. Tillräckligt nära för att han skulle se mig  och veta att jag var där, men tillräckligt långt bort för att inte störa och distrahera honom. Han blev ganska arg och det tog väl en kvart för honom att somna de två första kvällarna. Ikväll när jag la ner honom sa han "Yyh", sedan vände han sig om och somnade. Rutiner is the shit för små barn. För er som inte visste det. Regler och rutiner, det ger trygga barn. Det är min övertygelse.


Äntligen!

Trodde att jag skulle bli tokig när jag gick och letade efter en långkofta. Jag kollade säkert tjugo stycken och samtliga bestod till största del av akryl! Varför, varför tillverkar man överhuvudtaget plagg av akryl?! För att det är billigt? Vet inget annat material som noppar sig så som akryl, efter bara en användning oftast. Det är nästan alltid värdelöst att köpa plagg av akryl, eller som består till stor del av det. Det kan gå om det bara är några få procent och det är uppblandat med vettigare material som ull.  Annars är det som att kasta pengarna i sjön om man nu inte bara tänkt använda plagget en gång eller möjligtvis gillar noppor. Jag gör det inte.

Till slut hittade jag otroligt nog en kofta på Bik Bok av ull, cashmere och rayon. Superfin! Till ett hyfsat pris dessutom! Hade nog egentligen tänkt mig en mörkgrå men den fanns bara i L, så det blev en svart, användbart och klassiskt. Tunnt stickad med fina pärlemoknappar. Annars har ju många koftor stora, fula plastknappar. Den är dessutom tillräckligt lång för att användas som kort klänning.

Sedan hittade jag även ett par svarta skinnhandskar på H&M. Helt enkla, utan onödiga detaljer. Kommer hålla hur länge som helst så länge jag tar hand om dem. Brabra!

Det här var ju dessutom ett väldigt planerat köp! Jag försöker bli bättre på att hålla mig undan impulsköp. (Nu tänker säkert Danielle, Va?! Gör du någonsin impulsköp, Charlotte?!) Jodå, det händer, ganska ofta, tyävrr. Att vara mammaledig och bo i stan är rena döden för plånboken. Jag måste skaffa mig en billigare hobby!



Skovård

Igår kväll tittade jag på Idol och putsade och vaxade mina skor. En del av dem. De som var i svart skinn. Jag gnodde och putsade och kände mig riktigt duktig och vuxen. Haha. Resultatet blev jättebra och nu kan jag med gott samvete använda dem i det annalkande höstrusket och hoppa i lövhögar!




Gudomlig Gulasch!

Igår gjorde jag och Klas den godaste soppan jag ätit, tror jag. Det är så en soppa ska vara och smaka! Receptet hittade vi på arla.se "Gulaschsoppa 4 port". Fast vi skippade kummin och bytte chorizon mot pepparsalami och köttbuljong mot grönsaksbuljong och så kryddade vi med lite paprikapulver. Mmm, den här kommer vi laga många gler gånger. Soppa är så bra och värmande på hösten. Dessutom är det en toppensätt att äta kokta grönsaker på, eftersom du inte häller bort kokvattnet där många vitaminer annars försvinner.


Höstgarderob #2

Nu har jag rensat bland min mössor, baskrar, handskar, vantar, sjalar och halsdukar. Rensade bort lite gammalt som jag inte använder längre för att kunna fylla på med nytt. Eller nej, jag ska inte fylla på med så mycket. Men jag önskar mig ett par svarta skinnhandskar. Det har jag inga. Kan dock inte bestämma mig för korta eller långa. 

Idag gjorde jag om i skogarderoben lite. La undan alla sandaler och sommartofflor i skokartonger i garderoben och gjorde plats för mina stövlar. Nu fattas bara lite pyssel med skokräm och impregnering.




Sixten hjälpte såklart till med höstförvaringen, på sitt eget lilla vis.

Födelsedagen

Igår när Klas kom hem gick vi, lilla familjen med Klas farmor och farfar på restaurang och åt födelsedagslunch. Jag festade tillochmed till det med ett glas rött. 

Klas blev jätteglad för sina presenter. Hurra! Det ska bli så mysigt att gå på bio med honom, vi ska nog passa på nästa helg när mamma kommer ner från Stockholm så hon kan va barnvakt.

Väl hemma tog Klas en powernap ( det är inte lätt att gå upp klockan 4 på morgongen för att jobba) och jag och Sixten bakade chokladmuffins till honom. Sedan kom Klas familj och fikade.

Gick och la mig tidigt, släckte redan vid tio (!), trött och illamående eftersom vi fikade massvis istället för att äta middag. MEn jag tror Klas var nöjd med sin dag iallafall!



Pirr

Puh, har flängt runt sen klockan åtta och fixat och donat här hemma och med Klas presenter nu. Nu väntar jag och Sixten bara på att han ska komma hem. Då ska vi gå och äta lunch med hans farmor och farfar.

Jag har pysslat med presentkort till Klas från mig och Sixten som är:

- Våffelfrukost - extra allt
- Bio "Patrik 1,5" för honom och mig
- Prenumeration på speltidningen "Level"

Jag hoppas och tror att han blir glad, och överraskad!

Hipp hipp hurra!

Imorgon fyller min KalasKlas 23 år! Jag har superbra överraskningar på G! Känner mig mer pirrig än inför min egen födelsedag. Jag har dock inte knåpat ihop allting än. Jag ska gå och lägga mig nu så jag kan vara igång och fixa hela förmiddagen innan "födelsedagsbarnet" kommer hem från jobbet till lunch. 

Jag hoppas bara att Sixten är glad och samarbetsvillig så att jag hinner med allt jag ska. Han är ju världens gulligaste unge. Men just nu är han inne i en liten period med för tidig trotsålder och nya sov -och matrutiner. Jag har inte riktigt hängt med känner jag. Nu är det  mat och sömn lite närsom. Inte särskilt bra för någon av oss. Vi som haft sådana superrutiner förut. Nu är nästan allt uppochner. Menmen, det blir nog bra med det. Ska försöka styra upp det snarast. Men imorgon blir det pyssel och fix först och främst. Jag tycker att det är så himla skojigt att överraska de jag tycker om! 

My muffin

Jag och Klas köpte nytt thé idag, rött, "Champagne/Jordgubb". Det ska invigas tillsammans med chokladmuffins med chokladbitar, som gräddas i ugnen, i detta nu. Ljuvligt en torsdag. Eh, mitt lördagsgodisbeslut går ju inte riktigt enligt planerna den här veckan, annars har det funkat fint. Jag skyller på min syster som kom hit med kladdkaka i tisdags. När jag redan fuskat den här veckan kan jag lika gärna göra det igen? Men på måndag blir det nya tag. Hejja! Men nu ska det njutas!

Höstgarderob

Jag har höstinventerat både Sixtens och mina garderober. Det vill säga, plockat bort alla shorts och tunna blusar och tagit fram stickade tröjor istället. Jag tycker det är så roligt med säsongsbyte i garderoben för det blir kära återseenden med en massa plagg som man glömt att man ägde. Tyvärr kunde jag inte ha mina gamla Tweedgubbyxor längre, de satt inte lika snyggt som de en gång gjorde (läs: före graviditet). Men jag la undan dem i väntan på bättre tider. Jag brukar inte göra så, spara kläder som inte passar. Men någon dag, väldigt snart ska jag ta tag i träningen och då har jag förhoppningen om att byxorna snart kommer passa igen. Hittade även ett par sammetsleggings jag köpte när jag gick på högstadiet. Visste inte ens att jag hade dem kvar, men jag blev överlycklig när jag såg dem och satte på mig dem med detsamma.

Nu återstår bara att inventera bland mössar, halsdukar och vantar. Och plocka fram höstkappor och stövlar. Sedan är det höst på riktigt. Iallafall i garderoben.

Måndag

Måndag betyder Öppna förskolan för mig och Sixten. Det brukar alltid vara roligt där. Men idag kändes det som att där var lite för många. Verkar ha blivit poppis. Det var 18 föräldrar + barn där. I vanliga fall är vi kanske 10 + barn. Men Sixten hade roligt, kröp omkring och gjorde nya bekantskaper.  Sedan somnade han som en stock på några minuter i vagnen när vi gick hem igen.

Måndag betyder också min favoritserie "Singelmammor". Blir alltid lite gråtmild när jag ser det. Så fint. Hoppas redan att det blir en ny säsong!

Den här måndagen betyder också att Klas jobbar kvällsskift. Nya, olika tider den här veckan. 14.30-22.30 idag. Konstigt att han är borta på kvällen. Men samtidigt roligt att han var här i förmiddags. Väntar på att han ska komma hem så jag kan gå ner och hämta kläderna i tvättstugan och sedan gå och lägga mig. Känns inte bra att lämna Sixten själv i lägenheten, ens några minuter, även om han sover. För om han vaknar kan ju inte jag komma direkt.

Sixtens vänstra övre framtand är på gång nu. Har trott det länge. Men nu har tandköttet börjat spricka så nu är det verkligen på gång. Han verkar tycka att det är ganska besvärligt och jag förstår honom verkligen. Verkar superobehagligt. Hoppas den lilla tanden kommer upp snabbt, så lidandet inte varar så länge. Stackars min lilla tuss. Önskar jag kunde ta över allt hans onda.


Sixten och hans kompis Victor står och hänger vid ett inomhusfönster på Öppna förskolan.
De tyckte att det var buskul att stå där och banka på glaset.

Sliten

Ah, hela min kropp värker, och jag känner mig slö...Vi hjälpte mamma att flytta igår. Sov tre timmar natten innan och sedan bar vi, åkte till Stockholm, bar mera och sedan åkte vi hem igen. Själva flyttandet gick ganska snabbt och smidigt. Men det känns i kroppen idag...Blä.

Minibullar

Idag åt vi grekiska färsbiffar,  färsk pasta, yoghurtsås och mixsallad till middag. Jag gjorde några specialminibullar till Sixten utan soltorkade tomater och fetaost. Han ska få testa dem imorgon tillsammans med färsk pasta och yoghurtsås. Eventuellt gör jag en tomatsås till honom istället. Han är ju väldigt förtjust i tomaträtter. Det ska bli spännande. Hoppas att han gillar det. Han är ju annars numera en sucker för burkmat. Kan verkligen inte förstå varför. Tycker inte själv att det smakar bra, så jag brukar piffa till hans mat med vitlök och oregano så det ska bli lite festligare för honom. Men nu är det på tiden att han börjar få testa lite roligare saker.

Vår middag


Sixtens minibullar

Stadsparken

I förmiddags var jag, Sixten, Carro, Isaac, Erica och Victor i Stadsparken. Barnen lekte för fullt på lekplatsen och gungade. Sedan gick vi upp i parken och kollade på hästarna och getterna. Det var nog höjdpunkten. Småkillarna tyckte det var superroligt, särskilt när hästen åt gräset vi sträckte fram.





Liten Mannekäng

Var ju tvungen att prova Sixtens nya kläder på honom imorse. För att se om de passade. Sixten lät mig snällt hålla på att klä av och klä på och fota. Gullunge. Allt var så fint på honom, ännu finare än på galgen! Mycket lila och turkost på senaste tiden. Snyggt! Kan det ha något samband med att jag ofta bar de färgerna som liten, fast då i ljusare pasteller? En del av plaggen är lite stora ännu, men det här är ju tänkt för höstgarderoben.

Mössa - Lindex "Fem myror är fler än fyra elefanter"-kollektion
Body - Molo
Byxor - Lindex


Body - IdaT.dk
Byxor - Ej Sikke Lej

Body - H&M (100% ull, mjuk och värmande i höst/vinter)
Tights - Lindex "Fem myror är fler än fyra elefanter"-kollektion


Bodyn som jag inte bestämt om vi ska behålla eller ej...
Köpte iofs. matchande roströda velourbyxor idag...


VIP

Ikväll har jag och Carro varit på VIP-kväll på BomBom, en affär här i Jönköping som säljer barnkläder från bl.a. flera danska märken som Molo, Ej Sikke Lej och Katvig. Det här är även affären som skulle kunna vara mitt drömjobb innan jag är färdigutbildad barnmorska. Oh, jag tror att jag skulle älska att jobba med snygga barnkläder.

Det var en trevlig kväll, det bjöds på vin, ost och kex och livemusik. Dessutom fanns det ju flera lockande erbjudanden. Men jag stoppade vid två bodys från Molo och IdaT.dk, blev ändå nästan 300 kronor. Ni får se bilder när jag provar på Sixten imorgon.

Har ju även varit en sväng på Lindex också då de fått in en höstkollektion med "Fem myror är fler än fyra elefanter". Där blev det en mössa, ett par tights och en body som fick följa med hem. Bodyn överväger jag dock att lämna tillbaka då Sixten har vädligt mycket turkosa kläder redan. Ni får se imorgon.

Inventerade även Sixtens garderob idag. Rensade bort sommarkläder som shorts och kortbyxor och plagg som blivit för små. Blir att lägga upp en del på Tradera. Är det någon förälder som läser och är intresserad så är mitt alias Sylphide.

Nu är det dags för det numera obligatoriska kvällsthéet. Ikväll blir det Mors lilla Olle.

Lekparken

Igår var vi i lekparken. Sixten gungade, grävde i sanden, åkte rutschkana och lekte med sina kompisar. Sen åt de banan och somnade sött i sina vagnar. Det var en mysig eftermiddag.





Leka

Sixten kryper runt som en tok i lägenheten och pillar på allt. Ena mockasinen har han lyckats bli av med också. Vi ska snart möta upp några mamma -och bebisvänner och gå till lekparken. Ska ta med kameran så jag kan fota Sixten i sandlådan.

Igår var vi ju på Öppna förskolan igen. Det var väldigt roligt att träffa alla igen. Några nya föräldrar och bebisar också. Roligt! En pappa också! Sixten kröp runt och bekantade sig med de flesta, både vuxna och barn. Man märker att han gillar människor! Han verkade trvis jättebra och det gjorde jag med. Han var så söt, för han var iväg och lekte sen kröp han upp i min famn ibland bara för att kramas lite för att sedan krypa iväg och leka igen.